Мир вам и дому вашему
Поиск по форуму:

Библия, толкование и вера

Автор
Тема:
Galukd Проповедник ЦХ
09.02.2010 11:12
Мир Божий всем!
В Новом Завете во многих отрывках говорится о том, что Святой Дух пребывает в христианах. Теология  подавляющего большинства конфессий (включая православие и католицизм) включает в себя учение, что речь идет о непосредственном и личном пребывании Духа в верующих. В нашем братстве нет разногласий относительно самого факта проживания, но есть два течения, по-разному интерпретирующих способ проживания. Одна группа верит, что Дух Святой пребывает в христианах лично, непосредственно, а другая верит, что пребывание Духа является образным, символическим, то есть, что Дух Святой не лично пребывает в христианах, а только через Слово Божие (принимая в свое сердце Слово, данное через Духа Святого, человек принимает Самого Духа).
В связи с этим два вопроса:
1) Что вы думаете об этом по самой сути вопроса?
2) В Новом Завете написано:
К Римлянам 8:9 Но вы не по плоти живете, а по духу, если только Дух Божий живет в вас. Если же кто Духа Христова не имеет, тот и не Его.
Если допустить, что Новый Завет, в частности в этом отрывке, учит непосредственному, личному, буквальному проживанию Духа в верующих, а верующий не верит в это, то будет ли Дух Святой все равно проживать в таком верующем?
Спасибо за ваши мысли.
Благословений!

Комментарии:  

Страницы: <<1[2]34>>
 Автор  Тема:
Mykola
11.08.2010 9:18
Galukd
Mykola
1. Святий Дух пробуває в нас — крапка. Римлянам 8:9 чітко каже про це, і заперечувати це неможливо.

Більше 20 уривків я нарахував, якщо не помиляюсь, де про це йдеться.

Можливо, але найголовніше, що в цьому ми згодні і це питання можна прибрати з дискусії.

Galukd
Mykola
2. Отже, питання: як саме Він перебуває в нас?

Mykola
5. Слово «пробувати», «жити» не обов'язково означає буквальне особисте перебування. Ці слова можуть означати підкореність, контроль, вплив.

Ці два питання взаємопов"язані.

Звісно. Пов'язані, але не тотожні — бо пробування завжди означає присутність, але не завжди присутність означає пробування.

Galukd
Звичайно, є слова багатозначні (в такому випадку значенняя слова визначає безпосередній контекст). Є слова, вирази, які використовуються в символічному значенні.

Згоден.

Galukd
Я вірю в те, що слова треба розуміти буквально до тих пір, допоки безпосередній (або віддалений) контекст чи здоровий глузд  не змушують сприймати слова в символічному значенні. І я запитую себе: що в Рим. 8:9 (і ще в двох десятках місць) (або у контексті) є такого, що змусило б зробити висновок про символічність мови? І я там не бачу жодних підстав для цього.

Я зараз напишу окремим дописом, в чому тут твоя фундаментальна помилка (але я не кажу, що ця помилка обов'язково призводить до того, що ти неправий в цілому в цій дискусії).

Galukd
Якщо я комусь кажу, що я проживаю в кваритирі №..., то чому мене ніхто не запитує: "А як ти там проживаєШ?" Певною мірою паралель недосконала, але вона покликана показати деяку упередженість, через яку виникає запитання: "А як живе?" Хоча і не обов"язково,звичайно.

От — знов те саме. І саме про це я зараз і напишу окремо: про буквальність та символічність сприйняття слів. Нічого нового, просто певні узагальнення спостережень.

Galukd
Mykola
Питання №1: якщо Святий Дух буквально перебуває в християнах, то що є результатом такого перебування, що не досягалося б Його Словом — Біблією?

Мені здається що це лдві самостінй теми, які хоча і взаємопов"язані, але окремі. Проживання Святого Духа в християнах і діяльність святого Духа в християнах - не одне і те саме. Упередженість, про яку яя згадував, тут має місце часто в тому (ІМХО), що відкидається будь-яка діяльність Святого Духа безпосереднього впливу. А тому якщо заперечити безпосереденє перебування, то питання діяльнсоті Святого Духа вирішується саме по собі.

Щоби щось відкинути/не відкинути, мені спочатку треба збагнути, то я й питаю :)

Galukd
Ця упередженість проявляється в братстві також у використанні термінології. незважаючи на те, що Новий Заповіт рясно використовує вирази, які містять ідею роботи Святого Духа, у нас так говорити не прийнято: "мене Дух веде", "мене Дух підкріплює" тощо.

Цю — чисто термінологічну — упередженість легко пояснити і легко подолати. Чи для цього треба вводити нове вчення?

Galukd
Mykola
Питання №2: чи є підстави вважати, що Святий Дух перебуває в християнах інакше (іншим чином), ніж Бог-Отець та Ісус Христос?

Якщо відповідь «так», то —

Питання №3: які саме є підстави так вважати?  

Про це я говарив у попередньому пості.
Питання, які ти ставиш, слушні. Вони не можуть не бути частиною процесу вивчення даної теми. Але це тільки половина питання.

І мені необхідно мати цю половину відповіді :)

Galukd
Друга половина вигляядає так: Чи є стовідсоткові підстави вважати, що Святий Дух перебуває в християнах так само, як Отець і Син? Якщо так, то - які саме підстави? Я трохи відозмінив твоє формулювання через те, що слово "тільки" носить категоричний характер, а тому потребує стовідсотково ясних та втердих, абсолютно безапіляційних доказів.

Це питання я б виніс як засадниче.

Galukd
А у твердженні "Дух Святий пробуває в нас тільки через Слово Боже" є саме це слово - тільки. Окрім всього додам, що є підстави для віри в те, що Дух Святий проживає в християнах не тільки через Слово Боже.

Тобто твоя теза: «Дух Святий пробуває в християнах і через слово Боже і напряму», так?
Mykola
11.08.2010 9:40
Galukd
Mykola
Galukd
Mykola
Але чому це питання виникає тільки щодо Святого Духа?

Ніхто ніби не стверджував, що лише стосовно Святого Духа.

Брате, подивися на заголовок теми ) І взагалі, Ґуґл, який знає майже все, каже, що це питання, як правило, виникає тільки щодо Духа Святого. Це факт.

Не думаю, що якби заголовок був приблизно такий: "пробування в християнах почуттів... думок... істини....
нечистих духів... Отця... Сина... їжі... паразитів.... душі і т.д.", то це було б нормально. :)))

Жарт?
Але я мав на увазі не паразитів, а інших Особистостей Божества, і думав, що в контексті це зрозуміло.

Galukd
Mykola
Ні, нічого дивного. Просто я думаю, що якщо не вирізняти в цьому аспекті Духа Святого з Цілого Божества, то дослідження буде повнішим.

Я скажу більше: розгляд даної теми неможливий без аналізу перебуання кожної Особи Божества, адже Біблія про це говорить часто і ясно.

Гаразд, розгляньмо і ціле і частини.

Galukd
Mykola
Саме так: Він виявляв присутність. Виявляти присутність і перебувати — це не те саме.

Моя думка була в наступному: хоча Бога невміщують небеса, при цьому Він навіть видимим образом перебував серед людей. А тому провдення паралелі храм не вміщує - тотне може вмістити тіло людини не зовсім коректне, як на мене. Але нехай.

То був унікальний випадок, така Людина, Яка вмістила Божество в Собі — була одна, і ми це добре знаємо. І про цей виняток я написав теж, тому, думаю, паралель має силу.

Galukd
Mykola
2. Людині не вмістити Бога в цілому, то не вмістити і кожну окрему Особистість Божества.

Я розумію саму ідею. Але мова йде про Бога, Якого не можна "втиснути" в фізичні параметри. Тому подібні висновки я вважаю незаперечними, якщо вони підтверджуються Писанням.

Наведені мною вірші про неможливість Храму (а за аналогією — і будь-якого фізичного об'єкту, крім Ісуса Христа, що прийшов в тілі, напряму вмістити Бога — є підтвердженнням).

Galukd
Mykola
Я не бачу (поки що) жодних причин розрізняти способи пробування Божества в людях — з вищенаведених (1, 2) підстав.

Mykola
А Отець і Син — вони теж перебувають всередині нашого тіла?

Є уривки Писання, які змушують мене зробити висновок, що Отець і Син пробувають через представництво Святого Духа. Наприклад:
До римлян 8:9 А ви не в тілі, але в дусі, бо Дух Божий живе в вас. А коли хто не має Христового Духа, той не Його.
До римлян 8:10 А коли Христос у вас, то хоч тіло мертве через гріх, але дух живий через праведність.

Перший каже про перебування Духа Святого, але я не певен того, що слова «Христового Духа» не є синонімом словосполучення «Дух Святий».

Другий каже про перебування Христа, і я певен, що коли кажеться «дух», то це про дух людини. Де свідчення того, що Христос перебуває в нас опосередковано?

Galukd
1-е Iвана 3:24 А хто Його заповіді береже, той у Нім пробуває, а Він у ньому. А що в нас пробуває, пізнаємо це з того Духа, що Він нам Його дав.
Апостол Іван стверджує, що ми можемо бути певними у взаємному перебуванні Бога в через те, що Бог дав нам Свого Духа (ця думка повторюється в 4:13).

Тут просто-таки напрошується паралель: «Бо не дав нам Бог духа страху, але сили, і любови, і здорового розуму.» (2 Тимофієві 1:7). Чи певен ти, що в 1 Івана 3:24 ідеться саме про Духа Святого?
Сообщение отредактировал Mykola - 11.08.2010 09:52
Mykola
11.08.2010 11:24
Про буквальне і символічне. Про конкретне і абстрактне

Браття, я часто чую питання про те, як розрізнити буквальне та символічне тлумачення. Найчастіше це питання я чую від себе, але й іншим, думаю, буде цікаво )

Отже, я підійду до цього питання, методично розбираючи його елементи (аналіз) і складаючи докупи здобуті знання (синтез). Запрошую досліджувати зі мною.

1. По-перше, існують три класи понять: конкретні матеріальні, абстрактні і… Бог (Божествене) (Бог не є абстракцією, Він є конкретним, але він є духовною Істотою). Третій клас можна було б назвати Конкретне Нематеріальне поняття, але для скорочення я казатиму просто Бог або Божество.

Конкретні матеріальні — рука, меч, будинок, дерево (це конкретне дерево, наприклад, дуб). Можна сказати, що поняття є конкретним матеріальним поняттям, якщо пензль, вмочений в фарбу, може залишити слід на предметові, позначуваному цим поняттям.
К. м. поняття, як правило, мають чіткий вимір — масу, довжину, ширину, глибину і т. д..

Абстрактні — віра, надія, любов, патріотизм, добро, зло, голос, погляд, дух (людини, страху, любові), гріх, пожадливість; спаситель, лікар, вбивця (як означення класу людей) і т. д..

Бог — Бог-Отець, Ісус Христос, Дух Святий.

2. По-друге, існують два види тлумачень: буквальне і символічне.

При буквальному тлумаченні конкретне матеріальне поняття не втрачає своєї природи і розглядається як конкретне матеріальне.

При символічному тлумаченні поняття розглядається як поняття іншого класуконкретне матеріальне як абстрактне або Божествене, абстрактне — як конкретне матеріальне або Божествене.

Приклади буквального тлумачення — Дії 12:2, 13:43 (див. нижче).

Приклади символічного тлумачення — Ефесянам 6:13, 17 (див. нижче).
Книга Об'явлень є майже повністю прикладом символічного тлумачення, бо ми розуміємо, що сім світильників — це Дух Святий, а не освітлювальні прилади; Агнець — Ісус Христос, а не свійська тварина, яку вирощують заради вовни та м'яса і т. д..

3. Розгляньмо особливості тлумачення уривків, які стосуються конкретних матеріальних понять.

І мечем він стяв Якова, брата Іванового.
(Дії 12:2).

Меч, як ми знаємо, є поняттям конкретним матеріальним. Цей меч, яким цар Ірод стяв нашого брата Якова, був конкретним мечем, який мав довжину, об'єм і масу. Контекст не вказує на те, щоби це була якась метафора або алегорія, тому застосовуємо буквальне тлумачення.

Візьміть і шолома спасіння, і меча духовного, який є Слово Боже.
(Ефесянам 6:17)

Тут є слово, яке робить «меч» абстрактним і символічним поняттям, яке має передати силу та гостроту Слова Божого. Це ми бачимо з контексту — прикметник «духовний» каже про це побічно, а пояснення «який є Слово Боже» — прямо, тому застосовуємо символічне тлумачення.

Спостереження №1:
Якщо контекст не вимагає іншого, то конкретні матеріальні речі розглядаються як матеріальні об'єкти (буквальне тлумачення).

Спостереження №2:
Абстрактні
поняття можуть створювати такий контекст, що конкретні матеріальні поняття набувають абстрактного смислу (символічне тлумачення).

4. Тепер розгляньмо особливості тлумачення уривків, що стосуються абстрактних понять.

Отже, стійте, підперезавши стегна свої правдою, і зодягнувшись у броню праведности.
(Ефесянам 6:14)

Правда і праведність є абстрактними поняттями, і саме це примушує нас розглядати дієслова в цьому реченні як символічні.

А коли розійшлась синагога, то багато з юдеїв та й із нововірців побожних пішли за Павлом та Варнавою, а вони промовляли до них і намовляли їх перебувати в благодаті Божій.
(Дії 13:43)

Тут слово перебувати потребує розшифровки, бо за ним іде абстрактне визначення. Порявняймо з уривком «Бог цих Ізраїлевих людей вибрав Собі отців наших, і підвищив народ, як він перебував у єгипетськім краї, і рукою потужною вивів їх із нього» (Дії 13:17), де перебування — ці фізичне знаходження на певній території (поняття, яке доступне нашому розумінню без пояснень).

Я Господь, Бог твій, Святий Ізраїлів, твій Спаситель! (Ісайя 43:3)

Слово «спаситель» тут набуває саме Божественого значення, бо використовується на позначення одного з проявів Божества, однієї з ролей Бога, яку Він відіграє в житті людства.

Спостереження №3:
Для абстрактних понять буквальним, тобто пріоритетним, тлумаченням, є таке, коли вони зберігають свою абстрактну природу.

Спостереження №4:
В силу своєї природи абстрактні поняття навіть при буквальному тлумаченні здебільшого потребують пояснення.

Спостереження №5:
Безпосередній контекст завжди чітко вказує, коли абстрактне поняття слід тлумачити як Божествене.

5. Дослідімо особливості тлумачення уривків, які стосуються Божества.

Яка дорога Твоя милість, о Боже, і ховаються людські сини в тіні Твоїх крил. (Псалом 36:7 (8))

Виходячи з природи Божества — а саме, що Бог є дух — ми можемо зробити висновок, що буквальних крил Він не має, і тінь крил тут мусить мати символічне значення: таке, що в іншому випадку було б конкретним матеріальним, поняття крила тут тлумачиться як абстрактне.

Спостереження №6:
Обираючи буквальне або символічне тлумачення для уривків, ми маємо користуватися і природою понять, про які йдеться, і контекстом. Власне, природа понять і впливає на контекст, створює його.

Спостереження №7:
В силу своєї природи Божествені поняття потребують пояснення у випадках взаємодії Божественого та конкретного матеріального або абстрактного.

Спостереження №8:
Коли ми тлумачимо певний уривок, ми маємо відповісти на три питання:
1. Яку природу мають згадувані в уривку поняття?
2. Як слід тлумачити уривок — буквально чи символічно?
3. Чи потребує уривок пояснення, і, якщо так, то які місця в Біблії пояснюють цей уривок?
Сообщение отредактировал Mykola - 11.08.2010 11:55
Mykola
11.08.2010 13:12
Розбір і тлумачення уривку Римлянам 8:9:

…Дух Божий живе в вас.

1) Ми маємо наступні поняття:
1. Дух. Тут — абстрактне поняття, яке передає ідею відмінності телесного від духовного.
2. Дух Божий. Божествене поняття, одна з Особистостей Божества, Бог.
3. Жити. Абстрактне поняття, яке може мати різні значення в залежності від природи понять, до яких воно стосується, і контексту.
4. Ви (християни). Конкретне матеріальне поняття.

2) Контекст не вказує на необхідність символічного тлумачення вірша в цілому, тому застосовуємо буквальне. Це значить, що всі поняття зберігають свою природу.

3) Отже, в нас, християнах, живе Дух Божий. Чи потребує це пояснення? Так.

Розмірковуймо разом:
1. Ми є тілесними істотами, які мають дух.
Пильнуйте й моліться, щоб не впасти на спробу, бадьорий бо дух, але немічне тіло. (Матвія 26:41)

2. Дух Божий є духовною Істотою, Яка не має тіла.
Бог є Дух. (Івана 4:24а).

3. Як відбувається взаємодія (в даному випадку мається на увазі слово «жити») між тілесним і Безтілесним? Через щось, що є спільним — тобто, дух. Наш дух і Дух Святий здатні взаємодіяти, бо вони однієї природи.
…хто з Господом злучується, стає одним духом із Ним. (1 Коринтянам 6:17)

4. Дух Святий не пробуває в нашому тілі напряму, бо Він є Богом, Який перебуває поза часом та простором.
На початку Бог створив Небо та землю. (Буття 1:1)

Так говорить Господь: Небеса Мій престол, а земля то підніжок для ніг Моїх: який же то храм, що для Мене збудуєте ви, і яке ото місце Його відпочинку? (Ісайя 66:1)

Бог, що створив світ і все, що в ньому, бувши Господом неба й землі, проживає не в храмах, рукою збудованих
. (Дії 17:24)

5. Дух Святий живе в нашому дусі, змінюючи його, скеровуючи, підтримуючи, допомагаючи нашим молитвам і т. д..
Сам Цей Дух свідчить разом із духом нашим, що ми діти Божі. (Римлянам 8:16)

Так само ж і Дух допомагає нам у наших немочах; бо ми не знаємо, про що маємо молитись, як належить, але Сам Дух заступається за нас невимовними зідханнями. (Римлянам 8:26)

6. Як стало можливим це спільне свідчення (Римлянам 8:16)? Яким чином стала можливою взаємодія Духа Святого і нашого духа? Кому Бог дав Святого Духа?

Почну з останнього питання і далі:
— Бог дав Святого Духа християнам — тобто тим людям, які увірували в Нього, розкаялися у своїх гріхах, публічно сповідали Ісуса Христа своїм Господом, прийняли водне хрещення і намагаються зберігати вірність Богові;
— Взаємодія між нашим духом і Духом Божим стала можливою завдяки тому, що ми родилися за духом (Галатам 4:29), тобто, знов-таки, стали християнами;
— Наш дух і Дух Святий свідчать одне й те ж, бо наш дух навчений духовними словами Писання, яке написано людьми, натхненими Духом Святим (1 Коринтянам 2:13).

7. Насамкінець:
Ми не розуміємо вповні механізм дії Провидіння Божого (якщо розуміємо взагалі), але не вважаємо, що для роботи цього механізму потрібне особисте, безпосереднє, буквальне пробування Бога за місцем подій, чи не так?
Більше того, навіть для творення чудес не було обов'язковим особисте, безпосереднє, буквальне пробування Бога там, де творилися чудеса.
Більше того — ніде в Біблії ми не знайдемо ознак того, що Бог може пробувати в матеріальному світі особисто, безпосередно, буквально, але постійно повторюється думка, що навпаки, в цьому світі ми можемо бачити лише прояви Божі — анголів, Ангола Господня, вогняний стовп і т. д. (див. також 1 Тимофієві 6:15–16).

Враховуючи все вищесказане, я змушений сказати, що використовувати Римлянам 8:9 на доказ того, що в наших тілах особисто, безпосередно, буквально пробуває Святий Дух, немає жодних підстав.
Сообщение отредактировал Mykola - 16.08.2010 12:28
Mykola
11.08.2010 13:56
Galukd
Mykola
1. Які висновки ми мусимо зробити з цієї ідеї? Очевидно, що це щось нове для багатьох християн, — отже виникає питання, як це нове (нехай і відносно) знання має вплинути на нас?

Якщо ця ідея біблійна, то її треба прийняти, щонайменше :)))

Якщо.

А щонайбільше? Що треба змінити в своєму житті християнину, якщо він знайшов, що це біблійна ідея і прийняв її?

Galukd
До того ж, насправді у контексті розгляду історії розвитку християнства новою є ідея, що Святий Дух проживає в християнах якось інакше, через щось, а не особисто. До речі, в це вірять тільки в нашому братстві (частково) та т.з. "Свідки Єгови".

Хотілося б побільше дізнатися про це, бо я про цю ідею почув тільки порівняно нещодавно. Де можна прочитати, що ця ідея сягає самого початку Церкви?

Не зовсім зрозумів, що мається на увазі під «нашим братством»: якщо Церкву Божу, то мені мало діла до того, в що вірять в деномінаціях — від того, що харизмати вірять в пряму дію на них Духа Святого, це не стає істиною, а так і залишається блюзнірством.

Що ж до того, в що вірять «Свідки», то вони міняють вчення, як шкарпетки, і керуються настільки викривленим розумінням Писань, що я їх сюди взагалі б не мішав )

Galukd
Mykola
2. Біблія каже, що Бог-Отець, Ісус Христос, Дух Святий живуть в нас. Біблія каже також, що ми живемо у Бозі-Вітці, в Ісусі Христі і в Дусі Святому. Це дає нам 6 (шість) випадків пробування Бога в нас або нас у Бозі. Чому тільки 1 (один) випадок є прямим, особистим і буквальним?

Про це може детальніше пізніше (а щоб зовсім детально, тос амому б хотілось знати більше), а коротко: тому що про цей 1 випадок гвоорить Біблія. Не більше і не менше. Звичайно, я можу помилятись, але на даний момент не маю підстав для такої думки. Брате, я був де ти, але ти ще не був, де я :) Колись я поділюсь причинами своєї позиції.

Ти не знаєш, де я був, брате ) Втім, я далекий від того, щоби мірятися досвідом або зрілістю.

Я буду вдячний за підтвердження того, що Біблія дійсно каже, що Дух Святий пробуває в нас прямо, особисто і буквально — бодай один вірш, детально відкоментований (як це зробив я з Римлянам 8:9 вище у дискусії).
Сообщение отредактировал Mykola - 11.08.2010 13:59
Galukd Проповедник ЦХ
13.08.2010 8:14
Брате, я дам відповідь, але пізніже. Так складаються обставини, слава Богу!
Galukd Проповедник ЦХ
21.08.2010 1:12
За один раз не здолаю відповісти на усі пости, тому краще потрохи. :)

Mykola
Жарт?
Але я мав на увазі не паразитів, а інших Особистостей Божества, і думав, що в контексті це зрозуміло.

У формі жарту висловив свою думку. Вибач, але я не зрозумів, що ти говориш про перебування Особистостей Божества. В сенсі, що частіше обговорюється перебування Духа Святого, у той час як набагато менше про перебування Отця і Сина.

Mykola
Наведені мною вірші про неможливість Храму (а за аналогією — і будь-якого фізичного об'єкту, крім Ісуса Христа, що прийшов в тілі, напряму вмістити Бога — є підтвердженнням).

Я гадаю, що ми зараз торкаємось тих речей, які до кінця зрозуміти не зможемо, напевне. З одного боку Бога ніщо і ніхто вмістити не може, оскільки Він перебуває поза творінням, Він - головна причина існування видимого і не видимого. Причина завжди більша за наслідок. Саме в цьому сенсі навіть небо і земля не можуть вмістити Бога, а не тільки храм, збудований людиною. З іншого боку Бог присутній серед Свого творіння, Він - всемогутній,  і для Нього немає нічого неможливого. Тому, незважаючи на те, що Бог перебуває поза творінням (трансцендентність), люди могли його бачити (наприклад, Вих. 24:11), Він присутній серед творіння (іманентність). Саме про трансцендентність Бога говорить 1 Царів 8:27.

Mykola
До римлян 8:9 А ви не в тілі, але в дусі, бо Дух Божий живе в вас. А коли хто не має Христового Духа, той не Його.
До римлян 8:10 А коли Христос у вас, то хоч тіло мертве через гріх, але дух живий через праведність.

Перший каже про перебування Духа Святого, але я не певен того, що слова «Христового Духа» не є синонімом словосполучення «Дух Святий».

Другий каже про перебування Христа, і я певен, що коли кажеться «дух», то це про дух людини. Де свідчення того, що Христос перебуває в нас опосередковано?

Як я розумію, у Рим. 8:9 Дух Божий і Дух Христів - один і той самий Дух. Перша частина речення ствердна (живе, має), друга заперечна (немає, не живе). Було б дивно, якщо б мова йшла про різні Духи.
Оскільки другий вірш (8:10) каже про "Христа в вас", а перший (8:9) проголосив проживання "Духа Божого в вас", я роюблю висновок про спосіб перебування Хрсита в нас через проживання Святого Духа в нас. Я згоджуюсь, що тут "дух" (вірш 10б) - це дух людини.

Mykola
Тут просто-таки напрошується паралель: «Бо не дав нам Бог духа страху, але сили, і любови, і здорового розуму.» (2 Тимофієві 1:7). Чи певен ти, що в 1 Івана 3:24 ідеться саме про Духа Святого?
Так, певен. Ця думка повторюється в даному контексті більш ясно в 4:13.
Сообщение отредактировал Galukd - 07.05.2011 11:40
Galukd Проповедник ЦХ
21.08.2010 1:32
Mykola
Висновок І. В момент отримання Духа Святого відбувається Втілення — тобто, в нашому, людському, тілі — починає жити Божество.

В Біблії описано лише один випадок Втілення — прихід Господа Ісуса Христа в тілі.

Визначення втілення тут досить довільне. До того ж, я вже згадував Вих 24:11, де написано, що люди бачили Бога. Або в Буття 18 з Авраамом розмовляє Господь. Або Вих. 33:20.

Mykola
Висновок ІІ. Якщо ми приймаємо ідею про безпосереднє, буквальне та особисте пробування Духа Святого в людському тілі, то в одному тілі буде вже дві особистості.

Певною мірою з цим можна погодитись.

Mykola
Всі випадки буквального перебування двох або більше особистостей в одному тілі, описані в Біблії, — одержимість демоном.

А де в Біблії написано, що демони перебували буквально? :)
Крім того, це тільки доказ можливості перебування в одному тілі двох особистостей, прецедент, так би мовити :)
Назвімо це одержимістю Богом :)

Mykola
Всі випадки буквального перебування двох або більше особистостей в одному тілі, відомі сучасній медицині — шизофренія.

Я певен, що сучасна медицина і пророчі видіння назвала б шизофринією, як мінімум.

Mykola
Висновок ІІІ.
Людина отримує Духа Святого:
або
а) …в момент хрещення. Тоді ми натрапляємо на парадокс у Біблії. А саме: коли самарійці, почувши проповідь Пилипову, охристилися (Дії 8:12), то вони мали б отримати Духа Святого — Він мав би втілитися в них і пробувати в них напряму. Але цього не сталося — мали прийти апостоли і передати цим людям дар Святого Духа. Ми знаємо, що апостоли передавали саме чудесні дари Святого Духа, які припинилися в наш час — але навіщо було передавати щось людям, які вже мали в собі, в своєму тілі, Самого Святого Духа?
або
б) …не в момент хрещення, а пізніше (і передати їй Духа Святого можуть тільки апостоли). Тоді або в наші часи Святий Дух не пробуває в тілах християн, або нам слід передивитися механізм передачі Святого Духа.

5. Браття, який з варіантів ви обираєте?
6. Якщо варіант а), то питання таке: Припускаючи, що парадоксів або протиріч в Біблії не може бути, як ви поясните парадокс, наведений в варіанті а)?
7. Якщо варіант б), то питання таке: Хто передає Духа Святого християнам в наші дні?

Я вірю в те, що тіла самарян в Дії 8 стали храмом Святого Духа під час хрещення. Чого в них не було,то це чудесних духовних дарів, які, як правило, з"являлись після покладання апостольських рук. І в цьому випадку  також потрібно враховувати особливу специфіку моменту: вперше навертались самаряни,  а тому потрібно було видимим чином показати, що самаряни також можуть бути дітьми Божими (як пізніше з Корнилієм, Дії 10). Тому парадоксу немає.
Сообщение отредактировал Galukd - 07.05.2011 11:42
Galukd Проповедник ЦХ
21.08.2010 1:56
Mykola
Висновок ІV. Ісус Христос, Втілений Бог, не грішив. Якщо ми теж маємо в тілі Бога, то не мали б грішити.

8. Браття, ви згодні з логічністю Висновку ІV? Обґрунтуйте, будь ласка, відповідь.
9. Якщо ви не згодні з Висновком ІV, то: Як ви поясните, що, маючи в своєму тілі Духа Святого, пробуваючого в ньому особисто, прямо і буквально (припустимо), ми все ж грішимо?

Ісус не грішив не тому, що він був у тілі чи поза тілом, а тому що Він - Бог. Жодна людина не є Богом. Тому Висновок "Якщо ми теж маємо в тілі Бога, то не мали б грішити" логічно не витікає з попереднього твердження.
Його помилковість можна також побачити на такій паралелі:
Істина - це протилежність гріху, вона не може терпіти гріх, вона сильніша за гріх. Якщо ми маємо істину в собі, то не мали б грішити.

Крім того, запитання пункту 9 передбачає не стільки проживання Святого Духа в християнах, а Його дію в них. Це вже трохи інша тема.

Mykola
10. Яку мету має пряме пробування Духа Святого в християнах?

Якщо на підставі
 У Ньому й ви, як почули були слово істини, Євангелію спасіння свого, та в Нього й увірували, запечатані стали Святим Духом обітниці,
 Який є завдаток нашого спадку, на викуп здобутого, на хвалу Його слави!
я скажу, що це є гарантією з боку Бога про майбутнє остаточне єднання з Богом, що має надихати на вірне життя, то чи буде це прийнятно?
Або з тією ж метою підкріплення та надхнення Отець підтверджує, що ми - Його діти:
 А що ви сини, Бог послав у ваші серця Духа Сина Свого, що викликує: Авва, Отче!
Я певен, брате. що ти це знаєш не гірше за мене, щонайменше.

Mykola
11. Що пряме перебування Духа Святого в нас робить такого, чого не робить Слово?

Як я вже казав, це інша тема.

Mykola
GalukD
Тому що тільки про цей випадок каже Біблія.

12а. Який саме уривок підтверджує ідею буквального і особистого перебування Святого Духа в християнах? Дайте, будь ласка, розгорнуту відповідь.

Не сьогодні :) По-перше, час, а по-друге, я ще маю зрозуміти багато чого, брате, з твоїх постів, написаних пізніше.

Mykola
Питання без номеру: Як, звідки і коли особисто ви дізналися про ідею, прямого, особистого, буквального пробування Святого Духа в тілах християн?

Mykola
Наскільки я пам'ятаю, я дізнався про цю ідею від брата Діми Галюка на початку 2007 року.

Мені легше сказати, коли я почав у це вірити, ніж коли дізнався. Дізнався ще до того, як навернувся до Бога. І був час, коли я в це не вірив, тому що дізнався від братів, що Дух Святий проживає в нас тільки через Слово.  Потім протягом кількох років, читаючи Писання, я побачив, що ця ідея має набагато більше проблем і суперечностей, ніж ідея прямого перебування. Передбачаючи прохання поділитись, скажу, що обов"язково це зроблю, але зараз трохи з часом напружно.

Як я вже казав раніше (здається), слова "пряме", "особисте", "буквальне" відстунє. Я вживаю його тільки щоб позначити певну позицію. А в ідеалі було б прекрасно використовувати біблійну термінологію, наскільки це можливо.

І, оскільки ми говоримо про те, коли хьто і як дізнався, то пропную: уявімо, що ми ніколи нічого не чули про те, що Дух святий проживає в християнах. І прочитали Біблію. Що ймовірніше: ми подумаємо в те, що Дух проживає тільки через Слово (тобто це тільки образна мова), чи прийде думка, що Дух буквально проживає в тілах християн?
Чесно кажучи, я не зустрічав (принаймні не знаю про це) жодного брата чи стестру, які вірять в проживання Святого Духа тільки через Слово, які б "дійшли" до цього без сторонньої допомоги.
Galukd Проповедник ЦХ
21.08.2010 2:06
Mykola
Я зараз напишу окремим дописом, в чому тут твоя фундаментальна помилка (але я не кажу, що ця помилка обов'язково призводить до того, що ти неправий в цілому в цій дискусії).

Брате, ти написав багато (маю на увазі допис), за що я вдячний тобі. Чомусь, та таки навчусь, кажу без жартів.
Хотів просто уточнити: якщо можна, то коротко -  в чому фундаментальна помилка. перепитую, бо не дуже зрозумів. А запитувати тебе про це через тиждень, коли буду знову читати твої пости... Краще через тиждень мати відповідь )))

Mykola
Тобто твоя теза: «Дух Святий пробуває в християнах і через слово Боже і напряму», так?

Насправді моя теза: Дух Святий проживає (перебуває) в християнах, ми маємо Духа Святого. Що мене змушує додавати "напряму", це вчення "тільки через Слово", оскільки я не бачу адекватних біблійних підстав для цього.
Galukd Проповедник ЦХ
21.08.2010 2:27
Mykola
Якщо.

А щонайбільше? Що треба змінити в своєму житті християнину, якщо він знайшов, що це біблійна ідея і прийняв її?

Щонайменше з того щонайбільшого - надихатись довірою Бога та єднанням з Ним. Але це не все. Потрібно було б переглянути усі уривки у Новому Заповіті про Святого Духа, в тому числі і про Його діяльність для християн. Але, чи казав чи лише хотів, на мою думку ідея "пробування Духа Святого тільки через Слово Боже" з"явилась переважно як противага пятидесятництву.

Mykola
Хотілося б побільше дізнатися про це, бо я про цю ідею почув тільки порівняно нещодавно. Де можна прочитати, що ця ідея сягає самого початку Церкви?

Якщо не помиляюсь, то ця ідея завжди була виражена в працях церковних діячів, письменників, мислителів, що в традиційних церквах, що в протистантських. Можливо (я точно не знаю) Арій мав іншу думку, але він є певною мірою "батьком" Сторожової башти. Давай разом спробуємо знайти, до яких пір сягає коріння вчення перебування "тільки через Слово".

Mykola
Не зовсім зрозумів, що мається на увазі під «нашим братством»:

Братство я розумію я спільнота братів, Божих дітей.

Mykola
Galukd
Брате, я був де ти, але ти ще не був, де я :) Колись я поділюсь причинами своєї позиції.

Ти не знаєш, де я був, брате ) Втім, я далекий від того, щоби мірятися досвідом або зрілістю.

Перепрошую за свою фразу. Поясню, я не мав на увазі досвід чи зрілість, абсолютно. Я мав на увазі позицію, я мав на увазі що розумію твої аргументи, вони для мене не є новими, я в це вірив. А те, чим я хочу поділитись з тобою, для тебе є чимось новим, як я думаю.

Mykola
Я буду вдячний за підтвердження того, що Біблія дійсно каже, що Дух Святий пробуває в нас прямо, особисто і буквально — бодай один вірш, детально відкоментований (як це зробив я з Римлянам 8:9 вище у дискусії).

Я вже казав, що вдячний і навіть вражений твоїми постами. Проте у мене є запитання до твоїх пояснень, і пізніше до них я повернусь. Наприклад, щоб краще зрозуміти твій підхід, я б попросив прокоментувати так само 1 Кор. 6:19, як ти це зробив з Рим. 8:9. Може забагато прошу але і вдячність моя буде подвійна :))))))

Вже дві години 29 хвилин, як я повинен спати, але не жалкую :))))
Сообщение отредактировал Galukd - 07.05.2011 11:46
Admin Администратор
Проповедник ЦХ
17.09.2010 9:58
Если мы примем, что Дух Святой проживает в нас буквально, будет ли это противоречить каким-нибудь отрывкам из Библии? Если нет таких противоречий, тогда нельзя отбрасывать эту идею как возможную. Если же противоречия есть, тогда нельзя так считать. Я пока не вижу таких противоречий (книга, глава, стих), но для меня эта тема довольно сложная, могу не все видеть.
Сообщение отредактировал Admin - 17.09.2010 09:58
alexey957
Зарегистрирован: 20.10.2010 Откуда: Украина Сообщения: 5130 Предупреждения: 8
20.10.2010 17:36
Вопрос- "Одна группа верит, что Дух Святой пребывает в христианах лично, непосредственно, а другая верит, что пребывание Духа является образным, символическим, то есть, что Дух Святой не лично пребывает в христианах, а только через Слово Божие (принимая в свое сердце Слово, данное через Духа Святого, человек принимает Самого Духа). " Прежде всего не где в Слове не написано что Дух Святой не лично пребывает в верующих и к то муже только через Слово. А написано что Дух Святой даётся "Свидетели Ему в сем мы и Дух Святый, Которого Бог дал повинующимся Ему."
(Деян.5:32) В другом месте" Итак, если вы, будучи злы, умеете даяния благие давать детям вашим, тем более Отец Небесный даст Духа Святого просящим у Него."
(Лук.11:13) А так же " при засвидетельствовании от Бога знамениями и чудесами, и различными силами, и раздаянием Духа Святого по Его воле?"
(Евр.2:4) И есть условие " Петр же сказал им: покайтесь, и да крестится каждый из вас во имя Иисуса Христа для прощения грехов; и получите дар Святого Духа."
(Деян.2:38)
Galukd Проповедник ЦХ
21.10.2010 0:13
Эта веточка еще "заморожена" до лучших времен. Я остался должен ответы и помню о своих намерениях, но это будет позже, сейчас просто нет времени.
Алексей, тут я с Вами согласен.
Mykola
27.01.2011 21:56
Перенесено:

Ігор Чернешенко
Браття, не забувайте, що є ще і 1-е Коринфянам 6:19 Не знаете ли, что тела ваши суть храм живущего в вас Святого Духа, Которого имеете вы от Бога, и вы не свои?

Не забываем. Этот стих имеет то же значение, что и в третьей главе. Неправильное толкование этого стиха уже нанесло немало вреда, это надо прекращать. Я увещеваю всех братьев изучить использование слова "храм" в Новом Завете, как уже говорил выше, могу поделиться, если нужно, своими материалами.
(По этому стиху, если коротко, то мало кто обращает внимание, что храмом (единственное число) являются тела (множественное число).

Страницы: <<1[2]34>>

(С) 2008-2024, Христианский Форум.
Комментарии, замечания, пожелания и предложения адресуйте нашему вебмастеру
Размещено в дата центре компании dline.ua