Мир вам и дому вашему
Поиск по форуму:

Библия, толкование и вера

Автор
Тема:
Galukd Проповедник ЦХ
21.08.2010 1:12
За один раз не здолаю відповісти на усі пости, тому краще потрохи. :)

Mykola
Жарт?
Але я мав на увазі не паразитів, а інших Особистостей Божества, і думав, що в контексті це зрозуміло.

У формі жарту висловив свою думку. Вибач, але я не зрозумів, що ти говориш про перебування Особистостей Божества. В сенсі, що частіше обговорюється перебування Духа Святого, у той час як набагато менше про перебування Отця і Сина.

Mykola
Наведені мною вірші про неможливість Храму (а за аналогією — і будь-якого фізичного об'єкту, крім Ісуса Христа, що прийшов в тілі, напряму вмістити Бога — є підтвердженнням).

Я гадаю, що ми зараз торкаємось тих речей, які до кінця зрозуміти не зможемо, напевне. З одного боку Бога ніщо і ніхто вмістити не може, оскільки Він перебуває поза творінням, Він - головна причина існування видимого і не видимого. Причина завжди більша за наслідок. Саме в цьому сенсі навіть небо і земля не можуть вмістити Бога, а не тільки храм, збудований людиною. З іншого боку Бог присутній серед Свого творіння, Він - всемогутній,  і для Нього немає нічого неможливого. Тому, незважаючи на те, що Бог перебуває поза творінням (трансцендентність), люди могли його бачити (наприклад, Вих. 24:11), Він присутній серед творіння (іманентність). Саме про трансцендентність Бога говорить 1 Царів 8:27.

Mykola
До римлян 8:9 А ви не в тілі, але в дусі, бо Дух Божий живе в вас. А коли хто не має Христового Духа, той не Його.
До римлян 8:10 А коли Христос у вас, то хоч тіло мертве через гріх, але дух живий через праведність.

Перший каже про перебування Духа Святого, але я не певен того, що слова «Христового Духа» не є синонімом словосполучення «Дух Святий».

Другий каже про перебування Христа, і я певен, що коли кажеться «дух», то це про дух людини. Де свідчення того, що Христос перебуває в нас опосередковано?

Як я розумію, у Рим. 8:9 Дух Божий і Дух Христів - один і той самий Дух. Перша частина речення ствердна (живе, має), друга заперечна (немає, не живе). Було б дивно, якщо б мова йшла про різні Духи.
Оскільки другий вірш (8:10) каже про "Христа в вас", а перший (8:9) проголосив проживання "Духа Божого в вас", я роюблю висновок про спосіб перебування Хрсита в нас через проживання Святого Духа в нас. Я згоджуюсь, що тут "дух" (вірш 10б) - це дух людини.

Mykola
Тут просто-таки напрошується паралель: «Бо не дав нам Бог духа страху, але сили, і любови, і здорового розуму.» (2 Тимофієві 1:7). Чи певен ти, що в 1 Івана 3:24 ідеться саме про Духа Святого?
Так, певен. Ця думка повторюється в даному контексті більш ясно в 4:13.
Сообщение отредактировал Galukd - 07.05.2011 11:40

Вернуться к дискуссии

(С) 2008-2024, Христианский Форум.
Комментарии, замечания, пожелания и предложения адресуйте нашему вебмастеру
Размещено в дата центре компании dline.ua