Мир вам и дому вашему
Поиск по форуму:

Христианство на практике

Автор
Тема:
Ігор Чернешенко Проповедник ЦХ
28.06.2010 20:36
Мир вам. 
По слідам недавніх подій. Багато думав над таким: є один брат, якого я не знаю. Його фінансово підтримує інший брат, якого я знаю. Цей інший брат працює іще з одним близьким моїм товаришем, а той, в свою чергу, співпрацює із моєю громадою. Брат, якого я не знаю, є старійшиною в громаді, в якій раніше навчали (як зараз - не знаю) небіблійній ідеї. 
Питання повстало: чи повинен я припинити спільну роботу із своїм близьким товаришем тому, що його підтримує брат, який підтримує ішого брата, який є тарійшиною в громаді, де раніше вчили не істині (зараз не знаю чи навчають цьому)? 

Трохи заплутано, але ті, хто в темі, розберуться. 

Браття, які ваші думки. Чи може 2 Івана 9 вірш

2-е Iвана 1:10 Коли хто приходить до вас, але не приносить науки цієї, не приймайте до дому його, і не вітайте його!
2-е Iвана 1:11 Хто бо вітає його, той участь бере в лихих учинках його.

використовуватися, щоб сказати: якщо ти підтримуєш людину, яка є в громаді, яка колись (зараз не знаю) навчала неістині, то і ти в гріху, і всі, хто тебе підтримують, теж знаходяться у гріху?

Чи повинні ми давати звіт за те, в що вірять інші люди? 

Чи повинен я робиратися в що вірять всі друзі моїх друзів? 

Чи є в Біблії подібні прецеденти? 

Як довгою повинен бути "ланцюжок"? Чи повинен я дізнаватися чи немає серед моїх друзів і братів тих, хто підтримує стосунки із людьми, які почали навчати неправді? Наприклад: хтось збочиві від віри, а я дивлюся, з ким же він міг із моїх знайомих мати стосунки і вони їх до сих під підтримують. 

Чи є членство в громаді, навіть якщо людина старійшина, гріхом через те, що хтось в громаді навчав неправді? 

Тут зупинюся із питаннями. 

Прошу вас поділитися думками. Буду вдячний. 

Комментарии:  

Страницы: [1]23>>
 Автор  Тема:
Admin Администратор
Проповедник ЦХ
30.06.2010 11:59
Вопрос 1: Я узнаю, что брат Иван, которого мы хотим пригласить к себе выступать на семинаре поддерживает брата-лжеучителя. Будет ли уместным мне спросить брата Ивана об этом факте?
Вопрос 2: Я не смог все выяснить с братом Иваном. Будет ли уместным мне спросить брата (о котором у меня есть информация, что он лжеучитель) об его ситуации и во что он верит напрямую?

1-е Петра 3:15 Господа Бога святите в сердцах ваших; будьте всегда готовы всякому, требующему у вас отчета в вашем уповании, дать ответ с кротостью и благоговением.

Не вижу проблем unknown. Один брат узнал информацию, которая ставит под сомнение верность другого брата. Он хочет уточнить что и как, и потому задает вопросы братьям, чтобы для себя прояснить эту ситуацию. Если бы меня спросили "во что верит мой друг, которого я поддерживаю, по такому-то вопросу", я бы дал телефон моего друга и спрашивайте его лично, пока не решите все вопросы.

В общем, если кто-то из братьев хочет что-то выяснить у другого брата, не вижу проблем написать / позвонить / связаться с ним.
Mykola
12.07.2010 17:39
Мир усім!

Ось моя думка:

Ігор Чернешенко
є один брат, якого я не знаю. Його фінансово підтримує інший брат, якого я знаю. Цей інший брат працює іще з одним близьким моїм товаришем, а той, в свою чергу, співпрацює із моєю громадою. Брат, якого я не знаю, є старійшиною в громаді, в якій раніше навчали (як зараз - не знаю) небіблійній ідеї. 
Питання повстало: чи повинен я припинити спільну роботу із своїм близьким товаришем тому, що його підтримує брат, який підтримує ішого брата, який є тарійшиною в громаді, де раніше вчили не істині (зараз не знаю чи навчають цьому)?

Ніхто не просив припинити роботу.

Ігор Чернешенко
 2-е Iвана 1:10 Коли хто приходить до вас, але не приносить науки цієї, не приймайте до дому його, і не вітайте його!

використовуватися, щоб сказати: якщо ти підтримуєш людину, яка є в громаді, яка колись (зараз не знаю) навчала неістині, то і ти в гріху, і всі, хто тебе підтримують, теж знаходяться у гріху?

Звинувачень в гріху поки що не було.

Ігор Чернешенко

В цій історії немає інших людей, а є брати, в яких є душі.

Ігор Чернешенко

Абсолютно ні. Але ми і не робили нічого подібного. Ніхто не розбирався з доброго дива, хто в що вірить.
Просто було старе питання з Дулутом, в якому вчили неправди, і раптом ми дізналися, що брат, якого ми добре знаємо, підтримує одного із членів дулутської церкви (більше того, старійшину). Звідси і виникло питання.

Ігор Чернешенко

Я не певен, що Павло знав усіх людей, яких картав.

Ігор Чернешенко
Як довгою повинен бути "ланцюжок"?

Біблія не каже про ланцюжки спілкування, але якщо християнин має інформацію про можливий гріх іншого християнина, і у нього з цим іншим християнином є спільні знайомі серед християн, то дивно буде, якщо йому буде байдуже.

Ігор Чернешенко
Чи повинен я дізнаватися чи немає серед моїх друзів і братів тих, хто підтримує стосунки із людьми, які почали навчати неправді?

Ні. Знов-таки, ми не дізнавалися нічого подібного.

Ігор Чернешенко
Чи є членство в громаді, навіть якщо людина старійшина, гріхом через те, що хтось в громаді навчав неправді? 

В дулутській церкві неправді навчали в тому числі і старійшини, колеги брата Джона. Для того, щоби розібратися з вищенаведеним питанням, йому і було написано листа, на який він чомусь не може відповісти вже протягом місяця.
Mykola
12.07.2010 17:45
Спасибо, Вова, что высказал кое-что, что у меня крутилось на уме. Пара небольших комментариев:

Admin
Вопрос 1: Я узнаю, что брат Иван, которого мы хотим пригласить к себе выступать на семинаре поддерживает брата-лжеучителя. Будет ли уместным мне спросить брата Ивана об этом факте?

Тут даже не шла речь о лжеучителе, а просто о том, что к этому поддерживаемому брату был вопрос — вопрос, на который мы не можем получить ответ уже в течение месяца.

Admin
Не вижу проблем. Один брат узнал информацию, которая ставит под сомнение верность другого брата.

Именно. И это сомнение очень легко было разрешить. (И сейчас легко, но с каждым днём молчания всё сложнее).
Admin Администратор
Проповедник ЦХ
12.07.2010 18:18
Я не понимаю позиции той стороны, которая против того, чтобы:
1. Христиане в общении выясняли возникшие недоразумения и непонимания
2. Христиане узнавали друг у друга, кто во что верит и как живет

Ведь общение в Духе и истине между христианами приводит только укрепление единства! Так зачем выступать против того, если кто-то хочет поговорить с кем-то, чтобы разрешить возникшие непонимания? Разве не к этому призывает нас Господь?

Скорее проблема тогда, когда я узанал что-то о брате, что ставит под сомнения некоторые его действия и не хочу это выяснить у него лично (мне все равно, я делаю поспешные выводы, т.д.) А когда я пишу брату моему письмо и спрашиваю: "Брат, дошло о тебе такое и такое. Пожалуйста, объясни что и как, ибо неспокойно сердце мое." Что худого этим делаю?

Совсем не понимаю позицию тех христиан, кто против этого. unknown
Galukd Проповедник ЦХ
14.07.2010 17:49

Ігор Чернешенко
Браття, які ваші думки. Чи може 2 Івана 9 вірш

Співпраця з тими, хто навчає фальшивому вченню, вище наведеним уривком недозволено. Тому мені видається вкрай необхідним перед тим, як співпрацювати з кимсь з братів, хто вчив сфальшованій доктрині, дізнатись про його переконання.

Ігор Чернешенко

Очевидно, ні. Ми звітуємо тільки за себе. Якщо я маю єдність з тими, з ким не повинен її мати, то моя відповідальність не в переконаннях або вчинках тих людей, а в моєму ставленні, в моїх вчинках, моїй оцінці, моїй реакції.

Ігор Чернешенко

Гадаю, що ні. Я впевнений, що у кожній громаді знайдеться не малий відсоток тих, хто не згоден з певними положеннями (навіть того, що стосується вчення), які звучать із-за кафедри. І разом з цим Бог не дає права нікому вводити «службові розслідування», таку собі «духовну жандармерію», щоб за допомогою різних методів, тиску тощо дізнаватись про вірування членів церкви. Це питання особистих стосунків і тому воно знаходиться в сфері особистої відповідальності.

Хочу сказати, що іноді у нас виникають проблеми  через те, що ми покладаємо чужу відповідальність на себе (або на інших, нав’язуючи їм своє бачення духовності). Наприклад, ще років 10 назад якщо мені не давали талон в автобусі, моє сумління спонукало мене обов’язково вимагати талон, тому що у разі, якби я змовчав, то це вважалось мною як співучасть у неправильних ділах (водій чи кондуктор хочуть привласнити = вкрасти гроші). Тепер я бачу, що навіть коли я не вимагатиму талон, це не буде такою співучастю, тому що я не зобов’язаний цього робити. Це не моя відповідальність. Водій чи кондуктор несуть свою відповідальність. Я можу їм сказати, але я не зобов’язаний цього робити.

Ігор Чернешенко

Я не пам’ятаю уривків, які б могли підтвердити таку практику дослідження віри друзів моїх друзів або навіть знайомих, з якими я так чи інакше "пересікаюсь".

Ігор Чернешенко
Яким довгим повинен бути "ланцюжок"? Чи повинен я дізнаватися чи немає серед моїх друзів і братів тих, хто підтримує стосунки із людьми, які почали навчати неправді? Наприклад: хтось збочиві від віри, а я дивлюся, з ким же він міг із моїх знайомих мати стосунки і вони їх до сих під підтримують. 

Оскільки це запитання тісно пов’ячзано з попереднім, то і відповідь також має зв’язок з  попередньою. Якщо в Біблії немає чітко сформульованого вчення (прецедентів) щодо такої ситуації, в такому разі ця річ мені видається суб’єктивною. Кожен може вирішувати для себе особисто. Немає об’ктивного «повинен».У такому разі коженому потрібно чинити згідно своїх переконань, згідно сумління, іне нав"язувати свою точку зору іншим.

Ігор Чернешенко

Я не бачу вагомих біблійних підстав дати ствердну відповідь на це запитання.

Що стосується конкретної ситуації, про яку зараз йде мова, то стосовно неї якраз саме це питання є серцем проблеми. Адже якщо б брат, який у громаді, де колись вчили (можливо вчать зараз) помилці, пішов звідти, то ніяких і питань б не виникало.Тобто останнє питання є головним щодо згаданої ситуації.

Galukd Проповедник ЦХ
14.07.2010 17:51
Admin

Вважаю, що це не просто «уместно», але і доцільно, мудро.

Admin
Вопрос 2: Я не смог все выяснить с братом Иваном. Будет ли уместным мне спросить брата (о котором у меня есть информация, что он лжеучитель) об его ситуации и во что он верит напрямую?

Та сама відповідь.

Galukd Проповедник ЦХ
14.07.2010 18:09
Mykola

Mykola

Я не думаю, що зараз важливо що було, а що ні, оскільки, як ярозумію, обговорюється не саме конкретна ситуація, а є загальні запитання (які виникли у зв"язку з цією ситуацією), відповіді на які допоможуть пролити світло і знайти єдність в цій конкретній ситуації.

Mykola

Питання можна перефоратувати, сенс ж не зміниться: «Чи повинні ми давати звіт за те, в що вірять інші брати, в яких є душі?»

До речі, у інших людей також є душі :)))

Mykola
Абсолютно ні. Але ми і не робили нічого подібного. Ніхто не розбирався з доброго дива, хто в що вірить.
Просто було старе питання з Дулутом, в якому вчили неправди, і раптом ми дізналися, що брат, якого ми добре знаємо, підтримує одного із членів дулутської церкви (більше того, старійшину). Звідси і виникло питання.

Оскільки мова вже йде про конкретну ситуацію, то яке

Mykola
виникло питання.
?

У що вірить Джон? Ніби то відповіді були. Як на мене, насправді питання залишається відкритим через те, що він до цих пір у тій громаді.

Mykola

Ігор Чернешенко

Я не певен, що Павло знав усіх людей, яких картав.

Наскільки я розумію, Ігор питав про приклади, щоб хтось розбирався, у що вірять мої друзі. А що стосується чи знав Павло кожного, кого картав, чи ні, то у разі, якщо це не можна підтвердити Біблією, дане припущення можна і не брати до уваги.

Mykola
Ігор Чернешенко
Як довгою повинен бути "ланцюжок"?

Біблія не каже про ланцюжки спілкування, але якщо християнин має інформацію про можливий гріх іншого християнина, і у нього з цим іншим християнином є спільні знайомі серед християн, то дивно буде, якщо йому буде байдуже.

Я гадаю тут мова про різні речі. «Ланцюжок» пов’язаний із мірою або межами відповідальності. А байдужість трохи з іншої сфери. Питання передбачає юридичний бік (доколе?), а відповідь стсоується ставлення (як?) Наприклад, якщо мені байдуже, що з братом, який у неділю не був у зібранні, то це ознака що з моєю духовністю не все гаразд. Але хто може в цьому вимагати каяття? Тому питання залишається: де та межа, коли ми можемо зупинитися і не досліджувати, у що вірять люди, з якими ми знаходимся в одному ланцюжку співпраці?

Mykola
Ігор Чернешенко

Як я вже казав, на мій погляд це головане питання, що стосується даної конкретної ситуації. відповідь Джона ніяк не пов"язана з тим, про що йде мова. Два варіанти: 1) Він скаже, що на даний момент у громаді такому не вчать. 2) Він скаже, що такому вчать, але я сам в це не вірю. 

І що далі? Нам так чи інакше треба буде визначитись з відповіддю на запитання: чи може він при варіанті №2 залишатись в громаді? Гріх це, чи не гріх?

Сообщение отредактировал Galukd - 14.07.2010 18:10
Galukd Проповедник ЦХ
14.07.2010 18:11
Admin
Я не понимаю позиции той стороны, которая против того, чтобы:
1. Христиане в общении выясняли возникшие недоразумения и непонимания
2. Христиане узнавали друг у друга, кто во что верит и как живет

Я теж
serHiy
14.07.2010 18:22
Якшо не секрет поясніть шо то за церква така дулутська і чому такий шум через неї ви здійняли (ну може і правильно:)) В неті прочитав шо то десь за океаном в далеких США.
Сообщение отредактировал serHiy - 14.07.2010 18:24
Mykola
15.07.2010 15:45
Galukd
Mykola

Mykola

Я не думаю, що зараз важливо що було, а що ні, оскільки, як ярозумію, обговорюється не саме конкретна ситуація, а є загальні запитання (які виникли у зв"язку з цією ситуацією), відповіді на які допоможуть пролити світло і знайти єдність в цій конкретній ситуації.

Важливо, оскільки за наявності конкретної ситуації краще розібратися в ній, а потім вже — гарячими слідами — обговорити теоретичні аспекти.

Galukd
Mykola

До речі, у інших людей також є душі :)))

І я ж про що.

Galukd
Питання можна переформатувати, сенс ж не зміниться: «Чи повинні ми давати звіт за те, в що вірять інші брати, в яких є душі?»

Як не переформатовувати, питання буде некоректним — оскільки звіт ми дамо тільки Богові; а от зважати на те, з ким брат спілкується — ми повинні. І з'ясовувати незрозуміле — теж.

Galukd
Mykola

Оскільки мова вже йде про конкретну ситуацію, то яке?

Питання було: дорогий брате Джоне, як так сталося, що Ти був старійшиною в церкві, де інші старійшини навчали неправди? Чи знав Ти про це? Якщо знав, то як ставився?

Щось таке.

Galukd
Mykola
виникло питання.

У що вірить Джон? Ніби то відповіді були. Як на мене, насправді питання залишається відкритим через те, що він до цих пір у тій громаді.

Ні, звісно ж, не в що вірить брат Джон. В що він вірить, нам сказав брат Френк, і нам цього вистачило.

Galukd

Наскільки я розумію, Ігор питав про приклади, щоб хтось розбирався, у що вірять мої друзі. А що стосується чи знав Павло кожного, кого картав, чи ні, то у разі, якщо це не можна підтвердити Біблією, дане припущення можна і не брати до уваги.

Не думаю, що це питання тут доречне, враховуючи, що ми не вели розслідувань, «в що вірять чиїсь друзі». Я вище пояснив, яка була ситуація.

Galukd
Я гадаю тут мова про різні речі. «Ланцюжок» пов’язаний із мірою або межами відповідальності.

Чиєї саме відповідальності?
Брат Джон відповідальний за свої дії. Ми лише поставили декілька запитань, які дозволили б з'ясувати дещо, що стосується його характеру — і чекаємо на відповідь вже біля місяця. За цей час отримано листа зі статтею (не відповідь на наші запитання) і звіт про роботу (знов не відповідь на наші запитання).

Galukd
А байдужість трохи з іншої сфери. Питання передбачає юридичний бік (доколе?), а відповідь стсоується ставлення (як?) Наприклад, якщо мені байдуже, що з братом, який у неділю не був у зібранні, то це ознака що з моєю духовністю не все гаразд. Але хто може в цьому вимагати каяття?

Не знаю, ми не вимагали каяття. Ми просили і просимо про відповідь на декілька простих запитань.

Galukd
Тому питання залишається: де та межа, коли ми можемо зупинитися і не досліджувати, у що вірять люди, з якими ми знаходимся в одному ланцюжку співпраці?

Межею є наявність інформації, яка ставить під сумнів цілісність християнського характеру. Якщо така інформація є щодо мене, то я прошу всіх, хто це читає, звернутися до мене і з'ясувати все, що потрібно.

Galukd
Як я вже казав, на мій погляд це головне питання, що стосується даної конкретної ситуації. Відповідь Джона ніяк не пов"язана з тим, про що йде мова. Два варіанти: 1) Він скаже, що на даний момент у громаді такому не вчать. 2) Він скаже, що такому вчать, але я сам в це не вірю.

Це не буде відповіддю на наші запитання. Але ми зараз намагаємося вгадати, що він скаже, що нам на це казати — тоді як він нічого не каже. Ми все ще чекаємо.

Galukd
І що далі?  

Будемо чекати на відповідь брата Джона; від неї залежатиме, що далі.

Galukd
Нам так чи інакше треба буде визначитись з відповіддю на запитання: чи може він при варіанті №2 залишатись в громаді? Гріх це, чи не гріх?

Це залежить. В тому числі і від того, що саме він робив. Ми цього не знаємо, бо він мовчить.

Mykola
15.07.2010 16:03
Якщо коротко, то питання з церквою в Дулуті ось у чому: в цій церкві, яка підтримує євангелізаційні програми «Істина світові» (Truth for the World, TFTW) і «Ловці людей» (Fishers of Men), були старійшини і просто християни, які навчали (в виступах та друкованих матеріалах), що жінка може навчати чоловіків (причому саме за таких умов, коли це протирічить Біблії). Ми — церква Христова на вул. Раїси Окипної, 9 (Київ) — дізналися про це тому, що наш брат Ернест Бернетт був старійшиною там і пішов звідти саме через це лжевчення. Ті, що залишилися, звинуватили його в тому, що він сіє розбрат — тобто в гріху. Брати з нашої церкви запитали дулутських, як вони узгоджують своє вчення з біблійним, була нетривала дискусія, а потім вони припинили відповідати на наші листи та телефонні дзвінки.

Минуло декілька років, і ми дізналися, що один із братів, якого ми добре знаємо, як вірного брата, що багато зробив для Христа — брат Френк Паркер — підтримує брата Джона Грабба, який був свого часу старійшиною в цій самій дулутській церкві.

Ми вирішили розібратися, як сталося, що Джон Грабб був старійшиною в церкві, де навчали неправді, і як він на це вчення тоді реагував (бо з'ясували, що нібито нині нічого подібного там не навчають).

Десь так.

Чому через це здійнявся такий шум, годі зрозуміти — адже проста і вчасна відповідь брата Джона Грабба вже давно могла б розставити всі крапки над «ї»… )
serHiy
15.07.2010 17:11
Терпер зозуміло. Дякую.
Mykola
15.07.2010 17:21
Завжди до Ваших послуг :)
Admin Администратор
Проповедник ЦХ
15.07.2010 23:11
Mykola
Чому через це здійнявся такий шум, годі зрозуміти — адже проста і вчасна відповідь брата Джона Грабба вже давно могла б розставити всі крапки над «ї»… )
Аминь брат! Я тоже немало удивлен, ведь простой и искренний ответ брата Джона на поставленный вопрос давно бы решил все проблемы. Не понимаю, почему брату Джону так сложно ответить на этот вопрос. Не понимаю, почему многие так остро реагируют на то, что группа братьев из Украины задал брату Джону простой и очевидный вопрос. unknown
Galukd Проповедник ЦХ
16.07.2010 7:47
Mykola
Mykola

Важливо, оскільки за наявності конкретної ситуації краще розібратися в ній, а потім вже — гарячими слідами — обговорити теоретичні аспекти.

Як на мене, краще рухатись від загального до окремого (от общего к частному) а не навпаки. Адже кожен окремий випадок слід розбирати у світлі загального підходу. Але нехай :)

Mykola

Galukd
Mykola

Оскільки мова вже йде про конкретну ситуацію, то яке?

Питання було: дорогий брате Джоне, як так сталося, що Ти був старійшиною в церкві, де інші старійшини навчали неправди? Чи знав Ти про це? Якщо знав, то як ставився?

Щось таке.

Таким чином, питання конкретної ситуації полягає в подіях, що стосується минулого.
Якщо говорити в загальному, то нам треба знайти відповідь на завпитання, яке сформулював Ігор: "Чи є членство в громаді, навіть якщо людина старійшина, гріхом через те, що хтось в громаді навчав неправді?" Іншими словами, чи повинен християнин/християнка залишити громаду, якщо там проповідується неправдиве вчення, якщо навіть це християнин/християнка такого вчення не приймає? 
Сообщение отредактировал Galukd - 16.07.2010 07:56

Страницы: [1]23>>

(С) 2008-2025, Христианский Форум.
Комментарии, замечания, пожелания и предложения адресуйте нашему вебмастеру
Размещено в дата центре компании dline.ua