Моє питання стосується того, чому в Писанні різні слова і різні служіння для благовісників і вчителів.
1. Чи є різниця між служінням благовістя "зовнішнім" і зміцнення церкви, навчання "своїх"?
2. У юдеїв були вчителі, а про проповідників я не читаю, очевидно, що це походило із обмеженості послання лише до юдеїв, але це вказує на різницю між ролями вчителя і благовісника.
3. 1-е Коринфянам 12:28 И иных Бог поставил в Церкви, во-первых, Апостолами, во-вторых, пророками, в-третьих, учителями; далее, иным дал силы чудодейственные, также дары исцелений, вспоможения, управления, разные языки. Написано, що різних людей зробив "пророками" і "вчителями". Значить це різні "посади".
4.
К Римлянам 12:6 И как, по данной нам благодати, имеем различные дарования, то, имеешь ли пророчество, пророчествуй по мере веры; К Римлянам 12:7 имеешь ли служение, пребывай в служении; учитель ли, - в учении;К Римлянам 12:8 увещатель ли, увещевай; раздаватель ли, раздавай в простоте; начальник ли, начальствуй с усердием; благотворитель ли, благотвори с радушием. Чи говорять ці слова про відмінність служіння пророка і вчителя?
5. За що ми засуджуємо (в тому числі я) практику деномінацій, де є один "пастир" який до того ж не відповідає вимогам Писання? За те, що назиєваться пастирем, а виконує роботу нашого проповідника, чи за те, що він офіційно має ту владу, яку в деяких громадах проповідники мають неофіційно?
Тобто у них пастир виконує функцію проповідника+ (бо має офіціні повноваження "пастиря"), у нас проповідник часто/інколи виконує функцію проповідника+ (бо має неофіційно повноваження "пастиря"). Ми засуджуємо практику небіблійного "пастирства", чому, тому, що вони використовують слово "пастир" а не "проповідник"?
Вийшло заплутано, але, сподіваюся, після декількох годин розмірковування і тажких митарств, щось можна буде зрозуміти.
P.S. Дяка Богу, проблема пастиропроповідництва нашу громаду не торкає, хоча, мені хотілося б щоб ми менше навантажували брата, який має провід в слові, господарчими роботами і залучали більше до прямої роботи з благовістя.