Galukd |
Як
на мене, краще рухатись від загального до окремого (от общего к
частному) а не навпаки. Адже кожен окремий випадок слід розбирати у
світлі загального підходу. Але нехай :) |
Тоді, брате, ти погодишся, що це загальне мало бути сформульоване ближче до дійсності.
А то виходить надто загально, і в когось може скластися враження, що дійсно церква з Раїси Окипної, 9 рознюхує до сьомого коліна, хто в що вірить — просто так, бо проповідувати нудно й ліньки…
Galukd |
Таким чином, питання конкретної ситуації полягає в подіях, що стосується минулого. |
Всі питання стосуються минулого :) Теперішнє надто швидкоплинне, а майбутнє ще чи буде? :)
Серйозно, це не змінює питання. 1 Кор 6:9-10: там і майбутнє, і теперішнє. Чому Павло не має проблем з цими людьми, які були грішниками? Бо вони очистилися. Він це знає, питання закрите.
Galukd |
Якщо
говорити в загальному, то нам треба знайти відповідь на завпитання, яке
сформулював Ігор: "Чи є членство в громаді, навіть якщо людина
старійшина, гріхом через те, що хтось в громаді навчав неправді?"
|
Це некоректне запитання, і я дивуюся, що доводиться це повторювати.
Якщо хтось навчав, то треба розібратися:
— чи це взагалі при цьому старійшині було;
— якщо так, то чи старійшина знав про це;
— якщо так, то як ставився.
Це щонайменше. І ми поставили ці запитання братові Джону — і чомусь в підсумку маємо години і мегабайти дискусій. І не маємо відповіді від брата. І я не можу зрозуміти, чому.
Galukd |
Іншими словами, чи повинен християнин/християнка залишити громаду, якщо
там проповідується неправдиве вчення, якщо навіть це
християнин/християнка такого вчення не приймає? |
Ні, так питання не стоїть, тим більше що мова йде про старійшину, а не просто християнина. Але менше з тим: так питання не стоїть.
Питання не про залишення/незалишення громади, а про те, як людина поводила себе в певній ситуації. І краще за будь-які аналогії тут буде відповідь брата Джона, який з незрозумілих мені причин (але я припускаю, що існує багато речей за межою мого розуміння) відповідає на листи інших братів, але не на наш.