Ватра, прошу вибачити, я не зовсім зрозумів, задля чого Ви цитували (може це вже запізна година для моєї голови :))
vatra |
2 Як хто говорить чужою мовою, той не людям говорить, а Богові, бо ніхто його не розуміє, і він духом говорить таємне. 4 Хто говорить чужою мово, той будує лише себе.... |
Тут мова уде про те, що коли одна людина говорить іншою мовою (зверніть увагу - апостол каже "чужою" тобто іноземною) у випадку, коли немає перекладача. то в такому разі цю людину ніхто не розуміє, для усіх це таємниця (окрім Бога, звісно). Саме так треба розуміти другий вірш, оскільки Павло саме цю ідею розгортає далі в контексті.
vatra |
13 ....хто говорить чужою мовою, нехай молиться, щоб умів виясняти. 14 Бо коли я молюся чужою мовою, то молиться дух мій, а мій розум без плоду! 15 То , що ж? Буду молитися духом, і буду молитися й розумом, співатиму духом, співатиму й розумом. |
Тут Павло дає практичну настанову: якщо маєш дар інших мов, треба молится, щоб уміти виясняти. Дар виясняння був окремим даром, і, очевидно, у когось було два дари одночасно, а у когось лише один. Дар інших мов міг збудовувати лише дух однієї людини, але розум тих, хто був у зібранні, залишався "голодним".
vatra |
23 А як зійдеться церква вся разом і всі говоритимуть чужими мовами , і ввійдуть туди невіруючі, чи ж не скажуть вони , що біснуєтесь ви? |
А що вони можуть сказати, коли бачать багато людей, де кожна людина промовляє незрозумілі звуки і говорять усі разом? Уявіть, що разом 100 людей говрять на різних мовах, яких Ви не розумієте, що скажете? За версією апостола Павла найвірогідніше у той час була б оцінка, що люди керуються нечистими духами. На відміну від Дії 2 розділу, де кожна людина чула свою рідну мову.
vatra |
буду вдячна за коментарі |
Буду вдячний за ваші коментарі на свої коментарі.