Мир вам и дому вашему
Поиск по форуму:

Библия, толкование и вера

Автор
Тема:
Ігор Чернешенко Проповедник ЦХ
05.11.2009 17:38
Мир вам!

Цікава і важлива тема. Мені відомо, що деякі релігійні групи використовують практику тотального "сповідування" для контролю над членами. Коли людину примушують і свої думки і сумніви виговорювати, і дивитися коли людину треба підправити, аби думати не почала. Це використовували і КГБісти-попи і інші нечестивці.  Але, сподіваюся, йдеться не про це.

Із цитат, лише Якова 5:16 говорить про визнання гріхів один перед одним. Інші - ні (Приповісті швидше говорять про навернення до Бога, ніж про практику "сповідей").

Але якщо хоч 1-е місце про визнання гріхів говорить, то це - істина.

Інше питання, а як це робити, яка форма?
Тут то собака і порилась :)

Чи бачимо ми де в Писанні практику повної сповіді, коли людина розповідала  іншому про всі свої гріхи, а потім вислуховувала інших? Якщо знайдете приклади, то поділіться, бо я не бачу жодного прикладу.

Одна справа привселюдно засвідчити про своє каяття перед свідками публічного гріха (Дії 8:18-25, за гріх, в однині), який розділяє людину із Богом і людьми, і зовсім інша - викладати сусіду по лавочці інтимні подробиці свого життя. Якщо в першому випадку це буде не лише доцільно, але і обов'язково, щоб усунути гріх і всі про це знали, то в другому випадку це стає абсурдом і непотребством, більш схожим на заохочення до розпускання пліток. Адже людям стають відомі подробиці життя іншої людини, і хто знає як вони будуть використані.

Одна справа просити братів і сестер молитися за подолання слабкості чи гріха (коли ми маємо в цьому потребу і знаємо, що друзі будуть за нас молитися) інша справа висказати все це "наставнику" чи сусіду, які сприймають інформацію зовсім інакше. Доречі, в контексті Якова 5:16 пов'язано із хворобою і зціленням, то вже і через це не можна його відносити до "тотальної" сповіді.

То як виконати наказ про визнання гріхів?
В громаді на лівому березі ми практикували це наступним чином. Перед недільним поклонінням брат запитував чи бачить хто за собою гріх, який відомий іншим, і в якому брат чи сестра хоче покаятися або засвідчити покаяння, щоб інші знали, що питання гріха вирішено. Щоб ми могли приступити в поклонінні до Господьнього пристолу без тягаря гріха і провини один перед одним. Якщо в кого був публічний гріх, то ця людина про каяття публічно і заявляла.
Якщо ж гріх відомий лише Господу, то і визнавати його треба Господу.

Також у мене є ряд питань, щодо практики "тотальної" сповіді:

Яка ціль сповіді? Просто проговорити?

А що, коли я забуду якийсь гріх?

Кому "сповідуються" старші (вони ж "наставники") в деяких деномінаціях? Їм сповідуються всі, а вони?

Чи можу я підійти до кого-небудь і на основі Якова 5:16 вимагати розповісти мені про всі свої гріхи? А підійти до декількох людей? А якщо вони вже комусь розповіли але я теж хочу почути?

Вернуться к дискуссии

(С) 2008-2024, Христианский Форум.
Комментарии, замечания, пожелания и предложения адресуйте нашему вебмастеру
Размещено в дата центре компании dline.ua