Ігор Чернешенко
Проповедник ЦХ
Зарегистрирован: 13.08.2009
Откуда: Украина
|
08.10.2010 12:09
Не перший раз чую від братів, що алкогольне вино є "плодом виноградної лози", що мене дуже непокоїть, бо говорить або про претенізійність мислення, або про певні логічні помилки, які браття, чомусь, відстоюють.
Я не знаюся на грецькій мові і її слововикористанні, тому буду говорити про українську. Якщо хто знає як в грецькій мові використовується поняття "плід виноградної лози", то поділіться.
1).Паралель. Чи можна назвати булку плодом колоса? ("хліб" щодо зерна - антонім метонімії, забув як називається) Чи можна назвати перегнаний спирт плодом колоса або виноградної лози? (виходячи із логіки "все, що із лози, є плодом лози", то сюди треба і спирт на Вечерю використовувати) Чи можна назвати воскову свічку в православному храмі продуктом бджільництва? Можна ще багато прикладів приводити, але відповідь буде "ні". То чому не так із плодом лози виноградної?
2).Чи є яка фізична різниця між соком із винограду і вином? Безумовно, це важко не помітити. Сік - це та сама речовина, яка була в ягоді, без частини "сухого" залишку. Вино - це коли гриби перетравили вуглеводні, замість них виробили спирт та СО2, залишили свої продукти харчування в рідині. Вино - це змінена субстанція, її хімічні та фізичні, лепто-органічні властивості змінені в порівнянні із тим, що містилося в винограді.
Висновок: ферментоване вино (перебродивший сік) за визначенням і по природі не може бути "плодом виноградної лози".
|